PARTNERSKI ODNOSI so najbolj obširna tematika v življenju vsakogar od nas. Kako vemo, da je nekdo “pravi/prava” za nas? Kako vzdrževati dobre odnose znotraj veze? Kaj, ko gre nekdo v odnosu v drugo smer rasti kot partner? Ali so otroci izboljšali ali poslabšali vaš odnos? Kaj je z bližino v odnosu?

Zelo pomembna sestavina vsakega partnerskega odnosa je zaupanje, ter “baza” vsakega posameznika. V kolikor se v tej bazi razlikujeta, je veliko možnosti, da med partnerjema skozi čas nastopijo težave v interesih, vrednotah. Velikega pomena za dober partnerski odnos je ista smer rasti. Lahko sta si različna, a je potrebna dobra komunikacija in razumevanje drug drugega. Največ težav nam prinaša slaba ali nezadostna komunikacija. Partnerja lahko mislita isto, vendar se izražata na način, ki ju na koncu pripelje v konflikt.

Kako vi rešujete konflikte med seboj? Ste kot tampirana bomba? Ste morda tiho? Ste v vlogi žrtve ali agresorja? Za dober odnos se je potrebno truditi prav vsak dan. Pomembno je vzpostavljanje bližine. Tako lahko svoj odnos poglabljate. Največjega pomena je poznavanje samega sebe. V kolikor vemo kdo smo in kaj želimo, bomo znali tudi konflikte konstruktivno reševati.

“Naj bo tudi za vas valentinovo vsak dan”.

Primer na temo PARTNERSKI ODNOSI

1)

Nekoč je k meni prišla pacientka, ki si je z možem neizmerno želela otroka, vendar naj bi bila neplodna. Skozi terapijo je spoznala, da ne živi sebe, da je nekaj kar želi nekdo drug – njen partner. Manjkalo ji je samozavesti. Vzgojena je bila kot »pridna punčka«, ki mora ubogati. Njena vzgoja je bila polna tabujev. Vlogo »žrtve« je prenesla v svoj partnerski odnos. Spolnost je zanjo pomenila muko, ne užitka. Pravzaprav nikoli ni bila sproščena, v ničemer.

Preko najinega 2 letnega psihoterapevtskega procesa, se je spreminjala. Postajala je vse bolj ona, brez mask. Na koncu je spoznala, da je bilo zanjo vse to dobrodošlo, saj bo lahko svojemu otročičku ponudila več kot bi bila poprej. Zdravstveni izvidi so kazali napredek. Pokazalo se je, da vendar le ni neplodna in so možnosti…Čez leto dni po zaključeni terapiji, me je poklicala in povedala veselo novico o nosečnosti.

 

2)

Pred časom je k meni prišel moški, recimo mu Blaž. Ni vedel kaj pravzaprav želi. Vse življenje je vlagal v posel, ki je cvetel. Potem pa…nastopila so srednja leta, imel je vse, samo prave sreče ne. Blaž je poročen in ima dva odrasla otroka. Ugotovil je, da sta se z ženo oddaljila drug od drugega, kljub temu, da je šlo za močno ljubezensko vez že iz srednješolskih klopi. Vsi so ju dajali za vzor kot »popoln par«.

Tudi žena, recimo ji Ana se je kasneje vključila k meni na psihoterapijo. Nadaljevali smo s partnersko terapijo. Skupaj smo iskali poti, da bi njun odnos zopet oživeli. V nekaj mesecih sta spoznala, da morata zopet poiskati sebe, da se lahko ponovno podata na skupno pot. Imela sta enak cilj. Poiskala sta tudi skupne interese in užitke, saj sta vedela, da bi bil greh zapustiti takšen odnos. Čez čas sem srečala ga. Ano. Cvetela je. Hitela se je zahvaljevati za pomoč, za srečo, ki jo od takrat zopet živi. Uspelo jima je. Imela sta dovolj močno voljo. Njun smisel so bila njuna čustva.

Bi tudi vi želeli pomoč? Kontaktirajte me!