Mama in oče sta najpomembnejša

Mama in oče – najpomembnejši osebi v našem življenju

Kako gledate na vlogo mama/oče?

Mama je ena sama…Je najpomembnejša oseba v otrokovem življenju. Mama je tista, ki otroka pospremi v življenje, mu omogoči prvi dih. Otrok jo čuti od nastanka dalje. Vse kar doživlja ona, doživlja tudi otrok. Idealne mame ni, je “dovolj dobra mama”. Njena vloga je, da daje nežnost in ljubezen, topel objem.

Oče je steber varnosti, ki naj bi v svojega otroka verjel. Tako v otroku zasidra temeljno zaupanje. V kolikor ga ne pridobi, ima lahko celo življenje težavo s slabo samopodobo. To je tista “vrednost” samega sebe, od katere je zelo odvisen življenjski uspeh.

Kaj pomeni, če je mama sama in oče ni prisoten?

Včasih je bil velik greh biti mama samohranilka, danes je to normalno, saj je vse manj potrpljenja in dolgotrajnih partnerstev. Najlažje je zbežati, dobiti pred seboj drugo figuro, ki pa navadno prinese podoben razplet kot v prejšnji zvezi. Če nečesa ne rešimo, ostaja in živi naprej. Svet brez očeta, pa naj bo psihični ali fizični ali oboje, je odraščanje brez temeljne varnosti, brez osebe, ki bi morala verjeti vate, te podpirati. Oče ima prav tako pomembno vlogo v življenju otroka kot mama. Mama mu daje toplino, ljubezen, oče pa igra pomembno vlogo pri razvoju otrokove samozavesti, trdnosti, stabilnosti. Če mama sama živi z otrokom, velikokrat pride do pretirane povezanosti, posesivnosti in iskanja partnerja v otroku, o čemer piše tudi Marja. Poleg tega nastane dvojnost, ki jo povzročata dve različni okolji. Otrok se seli od enega k drugemu staršu, želi biti rešitelj in največkrat postane razcepljen v samem sebi. Nauči se manipulirati, da se lahko privadi na takšno življenje. Potem pa starši največkrat naredijo napako in v tolažbo otroka zasipajo s pozornostjo, materialnimi dobrinami … Moja mama je imela izkušnjo brez očeta. Bila je težka izkušnja. Očetovske figure ni poznala, mama je ni želela ‘izpustiti’, odhod v partnerstvo je pozdravila s hudim občutkom krivde. Otroci pa niso naša lastnina in je to le naša egoistična rana.

Torej oče in mama predstavljata temelj, ki govori o tem kakšen bo otrok?

Ja. Oče in mama sta vedno v nas. Kot otroci ponotranjamo, srkamo prav vse njune lastnosti. Zelo pomemben je njun partnerski odnos. Ali je prisotno spoštovanje ali ne. Ali mama pooseblja ženstvenost, milino, toplino? Ali oče predstavlja pozitivno avtoriteto, varnost, meje, moškost? V kolikor je deklica živela v družini, kjer je ponotranjala, da oče mame ne spoštuje, prav tako, pa od očeta ni dobila potrditve, bo najverjetneje nezavedno iskala tudi takšnega partnerja. In če bo deček živel v takšni družini, bo ravno tako zaznamovan s slabo samopodobo in nespoštovanjem do žensk.

Kje vidite največjo problematiko, ki zaznamuje današnjo “mamo” in “oče-ta” ter s tem otroka?

Danes je največji problem pri menjavi vlog in spolov. Ženska, ni več “prava” ženska in moški ni več “pravi” moški. Vsi pa hlepijo v sebi po tem. Mama je težko mama, saj ima kup obveznosti, ki jih včasih ni imela. Vse premalo ima časa za otroka. Oče je preveč “odsoten” psihično ali fizično ali oboje. Otrok s tem težko ponotranja avtoriteto, meje, zaupanje, varnost. Danes otroke na žalost uči najbolj virtualen svet. Potem se pa razburjamo nad nevzgojenimi otroci.

Mama in oče lahko največ naredita za svojega otroka, v kolikor mu nudita svoj kvaliteten čas in sta medsebojno v zrelem ter spoštljivem partnerstvu.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja