Moški jing in jang ter partnerski odnos

 Moški jing in jang ter partnerski odnos

Tokrat beseda teče o moških (moški) ter seveda posledično partnerskem odnosu. V globalu pravzaprav ločimo dva tipa moških, „jang“ in „jing“. Gre za prevladujoči tip, normalno pa oba vsebujeta tudi drugi pol. Jang moški, je precej prvinski moški, „tarzan“. Običajno imajo veliko vsebnost testosterona, moškega hormona.

To so moški, ki imajo običajno zelo močno izoblikovan karakter, so močne osebnosti. Največkrat so zato tudi poslovno uspešni. Imajo karizmo in poseben energetski naboj, ki privlači, hkrati pa lahko tudi „moti“, odbija. Navadno ne izražajo nežnosti, empatičnosti. Imajo manj občutka za socialno noto. Seveda pa je vse odvisno od njihove stopnje zavesti.

Jing tip moškega, je nasprotje janga. Običajno so to moški z več ženske energije. Bolj topli in družinski. To so tisti moški, ki „nosijo“ svoje izbranke po rokah in so zelo ustrežljivi. Imajo voljo in občutek za igro z otroci, poleg tega jim nobeno gospodinjsko delo ni odveč. Tudi nakupovanje jim ni tuje. Običajno niso tisti, ki bi doma nosili „hlače“.

Ženske običajno sanjajo o idealu, kar bi predstavljalo ravnovesje med jinom in jangom. Pa je le to mogoče? Ja, seveda so tudi moški, pri katerih je zaznati kombinacijo obeh tipov nekako simerično. Običajno pa v večini prevlada enden od tipov. Marsikatera ženska si v sanjah predstavlja, kako super bi bilo v kolikor jo bi moški v vsem razumel, jo spremljal pri „ženskih“ opravilih, jo tretiral kot kraljico in ji večkrat na dan povedal, kako zelo rad jo ima.

Vendar, na koncu, skozi izkušnje veliko žensk opusti svoje sanje. Kar ne pomeni, da tega ne bi želela, toda si natoči čistega vina. Prizna si, da jo pravzaprav v svoji prvinskosti, globini bolj privlači „tarzan“. Sicer ni nežen, je pa pravi moški. Seveda je kot sem omenila zelo pomembna tu stopnja zavesti tega moškega.

V kolikor je le ta višja, bo znal ženski nuditi primarno varnost, pa tudi ljubezen, kljub temu, da je ne bo izražal na način kot si nežnejši spol želi. Poleg tega je njegova karizmatičnost in energija tako močna, da je zanjo kot neustavljiv magnet, telesno in psihično. V njej vzbuja ponos. Njegova borbenost ter hrabrost pozitivno vpliva na  celotno družino. In kljub temu, da je v domačem, družinskem okolju lahko malce bolj neroden, lahko ženska lepo dopolnjuje njegov manjko in za družino skupaj tvorita potrebno celoto.

Marsikdaj slišim v terapiji, ko ženska, ki ma izkušnje z obema tipoma moških reče: „Oh, sedaj mi je jasno kakšnega moškega potrebujem….“ Še dobro, da smo si različni in vsak lahko najde okolje zase. Najpomembnejše pa je, da izstopimo iz sanj in spoznamo kaj pravzaprav resnično potrebujemo ob sebi.

Najpomembnejše so tiste latnosti v srčiki, za katere vemo, da brez njih ne gre. Vse ostalo kar ni primarno, z malce truda lahko pridobimo, tudi pri osebah, ki določenih lastnosti ne izražajo. To še ne pomeni, da jih ni. Na primer, skoraj ni moškega, ki ne bi sprejemal topline. Moški jo prav tako potrebuje. Pravzaprav jo potrebujemo vsa živa bitja. V kolikor jo ženska daje ter zna izraziti, jo lahko prične tudi na primer „tarzan“ izražati.

Naletimo lahko na velike razlike pri isti osebi. Te razlike se odražajo v partnerstvu. V kolikor se par ne razume, ni za skupaj, se običajno pri obeh izrazijo vse šibkosti in skupaj negativnost še povečujeta. Kadar je par harmoničen, z isto stopnjo zavesti in močnim zavedanjem sebe ter s tem drugega, pa ta ista oseba razvija popolnoma drugačne atribute in izrazi kaj, za kar ni vedela da sploh ima v sebi.

Neka pacientka, recimo ji  Ana, je prišla v terapijo zaradi težav z možem. Pritoževala se je, saj je imela občutek, da je za vse sama…Bila je praktično vsestranska. Ambiciozna, ustvarjala je svojo kariero, imela sta tri otroke. Želela je biti vse v enem in poskrbeti, da bi jim vse gladko teklo. Tako je kuhala, pekla, skrbela za hišo, vse kar je bilo gospodinjskih opravil, psihološko in čustveno je bila opora vsem članom družine. Najmlajši sin je imel 1,5 let.

Bila je praktično „idealna žena“, vendar njeni občutki niso bili skladni s tem. Imela je občutek, da njen moški vse skupaj jemlje samoumevno, medtem pa v večini skrbi za svoj posel in s tem varnost družine. Poleg vsega ni bila srečna. Razčlenili sva težave in prišla je do spoznanja, da je pravzaprav drugačen moški v svoji osnovi sploh ne bi pritegnil. Ljubila je občutek, ki ji je ga v ozadju vzbujal…karizmatičen, uspešen moški, ki ji je nudil varnost in sebe kadarkoli je imel prosti čas. Bil je pravi moški, katerega energija jo je neustavljivo privlačila.

Ugotovila je, da ni težava v njem. Da si pravzaprav drugačnega sploh ne želi. Spoznala je, da ji glede na jang tip, nudi največ kar lahko, saj je vsak prosti trenutek posvečen njej in družini in to ga osrečuje. Odločila se je, da bo svoje nezadovoljstvo, ki se je pričelo razblinjati, reševala pri sebi. Prav tako je spoznala, da pravzaprav je srečna…in da je sreča ravno v tem, kar imajo kot družina. Ozrla se je naokoli in našla različne primere, ki so še potrjevali njeno srečo. Zahvaljevala se je za najina srečanja, njen moški pa je na koncu v njenem srcu našel prav posebno mesto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja